skip to Main Content

FNV MOOI

starten als

ZZP’er

 

Als je wilt starten als ZZP’er komt er veel op je af. Dat kan best overweldigend zijn. Waar moet je allemaal op letten? Josien van Breda geeft praktische tips!

Overweldigend
Josien: “Er zijn veel dingen die je moet regelen en uitzoeken. FNV MOOI heeft een handige brochure waar een stappenplan en tips & tricks in vermeld staan. Onderdelen uit zo’n stappenplan zijn: bedrijfsnaam en logo, lanceren van een website, inschrijven bij de Kamer van Koophandel, aanvragen van een BTW-nummer, afsluiten van verzekeringen, regelen van drukwerk en het inschakelen van een boekhouder. Denk ook na of je direct 100 procent als ZZP’er aan de slag gaat of dat je er eerst een parttime dienstverband naast blijft houden.”

Tips top 5

 1. Kies wat echt bij je past en houd vast aan je idealen.
  Welke doelgroep wil je bedienen, wil je ambulant werken? Laat je niet verleiden dingen te doen die niet bij jouw bedrijf passen.
 2. Zoek publiciteit.
  Verzamel ‘vrienden’ op je social media-pagina’s en zoek contact met de lokale krant. Op de website van de lokale krant kun je meestal voor weinig geld of gratis een persbericht en foto uploaden van bijvoorbeeld de opening van jouw zaak.
 3. Denk na over hoe je jouw bedrijf in de markt gaat zetten.
  Met welke merken ga je werken, wat is je visie en missie, hoe kom je aan klanten?
 4. Vergeet jezelf niet!
  Bereken bijvoorbeeld je reistijd mee in je kostprijs.
 5. Blijf in jezelf investeren.
  Gun jezelf de tijd voor het volgen van opleidingen, bijscholingen of hetlezen van vakbladen. Ontwikkelingen gaan snel, je wilt niet voorbij gelopen worden door je concurrenten!

“Er zijn veel dingen die je moet regelen en uitzoeken.”

Meer weten over Starten als ZZP?
Vraag de brochure ‘Starten als ZZP’ aan, gratis op te vragen voor jou als lid van FNV MOOI.

Back To Top