skip to Main Content

FNV MOOI

Geluiden uit de branche

Zorgcollectief FNV/Menzis stopt per 1 januari 2019

Helaas houdt het Zorgcollectief FNV/Menzis, waar ook jij als lid van FNV MOOI gebruik van kon maken, op te bestaan en eindigt deze samenwerking per 31 december 2018. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2019 niet langer verzekerd kan zijn via het Zorgcollectief FNV/Menzis. Je kunt dan bijvoorbeeld geen gebruik meer maken van de FNV Zorgservices zoals de Kapperspoli voor behandeling van contacteczeem. Let wel, tot 1 januari 2019 verandert er niets en kun je als verzekerde nog gebruik blijven maken van alle voordelen van het Zorgcollectief. Lees hier het volledige nieuwsbericht van FNV.
Wanneer je op dit moment verzekerd bent via het Zorgcollectief FNV/Menzis, heb je van FNV een brief met meer informatie en uitleg ontvangen. Heb je vragen of wil je meer informatie? Kijk dan op www.fnvmenzis.nl/2019 of bel met de Menzis Klantenservice op 088-2224040.

Bezuiniging subsidieregeling praktijkleren is teruggedraaid

Mooi nieuws: De politieke partijen in de Tweede Kamer hebben aangegeven dat de bezuiniging op de subsidieregeling praktijkleren van tafel moet. Een ingediende motie met dit verzoek werd unaniem aangenomen. Het kabinet is gevraagd 19,5 miljoen euro toe te voegen aan de onderwijsbegroting om dit mogelijk te maken. De FNV heeft al eerder tegen de bezuiniging geprotesteerd en is blij dat dit wordt teruggedraaid.

Zorgen over toekomst
Maar er blijven nog zorgen over de toekomst. De minister heeft de subsidieregeling voor slechts één jaar verlengd tot 2019 en het maximale subsidiebedrag per leerbaan bijgesteld van € 2.700 naar € 2.500. Daarom blijft de FNV zich inzetten voor een verlenging van meerdere jaren en te voorzien in een toereikend budget.  Want juist in deze tijd hebben we vakmensen die worden opgeleid via de bbl nodig op de arbeidsmarkt!

Visagist werd bedreigd vanwege ‘racistische make-up’

Visagist Annemieke Tip (42) uit Hoofddorp was met haar werk genomineerd voor de Make-Up Awards, maar kon niet op ieders waardering rekenen. Een van haar werken werd als racistisch gezien en ze werd bedreigd.

Lees hier het artikel in NH Nieuws.

Inmiddels is de rust hopelijk weer gekeerd en kan Annemieke zich weer bezig houden met haar vak: styling, haar en make-up. FNV MOOI zocht haar op en vroeg hoe het nu met haar gaat.

Foto Annemieke Tip
Fotograaf Alinda Roks

Credits:
Model Nadja van Ham
Fotograaf: Sing Hsu

 • Welke reacties heb je gehad na de wedstrijd?
  Ik heb ontzettend veel leuke reacties en felicitaties gehad en dat doet mij goed. Helaas krijg ik nog wel steeds negatieve reacties, vooral als er weer een zwarte pieten discussie in de media is geweest. Maar gelukkig krijg ik hele goede begeleiding en de korte lijnen die ik nu heb met de politie geven me een veilig gevoel.

 

 • Heb je nog tips voor collega-MUA’s?
  Volg je gevoel. Je werkt als Muah vaak in opdracht van je klant, maar het is juist leuk om echt wat van jezelf te laten zien. Durf te experimenteren en zo af en toe iets heel anders te maken. Laat je inspireren door verschillende werken, vormen, kleuren en collega’s en geniet van dit prachtige vak!

Credits:
Model: Anne Robin de Ree
Fotograaf: Ivo Schrage

 • Hoe gaat het nu met je en hoe heb jij het hele “gedoe” rondom je zogenaamde “racistische” make-up ervaren?
  Dit hele “gedoe” heeft mij aardig geraakt en veel energie gekost. Ik ben enorm geschrokken van de boze reacties en dacht echt dat ik iets verkeerd gedaan had. Gelukkig hebben mensen in mijn omgeving mij ervan overtuigd dat het onzin was en ben ik nu weer meer mezelf want ik wil graag doorgroeien in dit geweldige vak.

 

 • Hoe is de wedstrijd (de Make-up awards) gegaan? 
  De dagen rondom de contest stond ik flink onder stress maar de andere visagisten waren leuke meiden en reageerden positief. En toen ik eenmaal op het podium stond ging het een stuk beter. Ondanks de nare gevoelens ben ik erg trots dat ik The best Public Choice Award heb gewonnen, mede dankzij alle lieve reacties en steun.

Credits:
Model: Kyra Hortensius
Fotograaf : Patricia Wouterse @info | PMW Photography

FNV MOOI en sociale partners maken de politiek er al jaren op attent dat er een oplossing moet komen voor o.a. het kapperspensioenfonds, een van de zogenoemd groenste pensioenfondsen van Nederland. Helaas dient nu juist deze branche als voorbeeld voor de gevolgen die dreigen wanneer er niet wordt ingegrepen. FNV MOOI blijft aandacht vragen voor de pensioenproblematiek en hoopt dat de politiek snel met een oplossing komt.

Heeft je kapper wel een goed pensioen? Problemen in branche staan voor meer.
https://nos.nl/l/2257163

Back To Top