skip to Main Content

FNV MOOI

Vragen over je vakantiegeld
en vakantiedagen
Met vakantiegeldbon

 

We krijgen veel vragen van werknemers die zich afvragen of het vakantiegeld dat ze ontvangen, wel klopt; misschien verwacht je een bedrag op je bankrekening dat (bijna) net zo hoog is als je maandsalaris, maar het blijkt veel lager… Als jij werknemer in de kappersbranche bent, ontvang je in de maand mei jouw vakantiegeld. Je bouwt gedurende het jaar 8 procent vakantiegeld per maand op over je brutoloon. Als je wel werknemer in de uiterlijke verzorging bent, maar niet onder de kappers cao valt, kunnen voor jou andere regels gelden. Bijvoorbeeld je krijgt meer vakantiegeld of je vakantiegeld wordt in juni uitbetaald.

Hoe wordt je vakantiegeld opgebouwd
De Belastingdienst belast jouw vakantiegeld op een andere manier dan je gewone maandelijkse loon. Vakantiegeld valt onder het zogenaamde bijzonder tarief. Dat houdt in dat je vakantiegeld bovenop je loon wordt geteld en daarom in de hoogste schijf die voor jou geldt. Dus betaal je hier in verhouding meer belasting over. Dat kan dus wat tegenvallen maar het is toch een mooi extraatje.

Hoe worden je vakantiedagen opgebouwd
Vakantiegeld is iets anders dan het recht op vakantiedagen, ook wel “vakantieopbouw” genoemd. Dat zijn de vrije dagen die je opbouwt op grond van de wet of op grond van jouw arbeidsovereenkomst. In de kappersbranche heb je minimaal recht op 25 vrije dagen als je 38 uur per week werkt. Werk jij minder? Dan moet je het aantal dagen naar verhouding berekenen: Als je ouder dan 30 bent of minimaal 5 jaar bij jouw werkgever in dienst bent, bouw je extra dagen op. Dat kan oplopen tot 10 extra vakantiedagen per jaar als je boven de 60 bent!

Wat doe je als ZZP’er
Als je ZZP’er bent, dan ben je eigen baas en bepaal je zelf hoeveel dagen je vakantie neemt. De meeste ZZP’ers sparen hier voor zodat zij ook vakantiegeld hebben.

Als je wilt weten of jouw vakantiegeld en/of jouw vakantieopbouw klopt, neem contact met ons op. Laat je vakantiegeld door ons controleren en vul de vakantiegeldbon in. Gratis voor jou als lid! Voor deze maar ook voor andere vragen kun je natuurlijk contact opnemen met een van onze juristen via info@fnvmooi.nl of 030-2314221.

Klik hier om naar de vakantiegeldbon te gaan.

Back To Top