skip to Main Content

FNV MOOI

column van de voorzitter

Steeds meer duidelijkheid
in cao kappers

 

Vliegen bij jou de weken ook zo voorbij? Bij FNV MOOI in ieder geval wel!

Column
Voorzitter Marga Patijn

Het zijn drukke tijden zo vlak voor de vakanties, er staan een hoop mooie nieuwe dingen op de planning, waaronder de MOOIDag 2018 en deze eerste digitale editie van MOOI Lijfstijl magazine! We hopen dat jij er net zo veel plezier van hebt als wij in het maken van deze uitgave en horen graag wat je ervan vindt.

Cao teksten liggen bij Ministerie
Wat minder mooi blijft, is de nieuwe cao voor kappers die inmiddels is ingediend door ANKO en CNV voor Algemeen Verbindend Verklaring (dat de cao voor iedereen gaat gelden) en nu bij de minister ligt ter controle op wettelijke regels. Ik schreef daar eerder over in mijn vorige columns hier. De officiële cao teksten van ANKO en CNV zijn nu dus bekend. De ANKO heeft tijdens de onderhandelingen voorwaarden gesteld aan de afspraken in de nieuwe cao, de afspraken in de cao moeten door de minister van SZW goedgekeurd worden, anders gaan de afspraken niet door liet ANKO toen weten. Het is dus heel belangrijk om te weten wat de minister van de nieuwe afspraken in de cao vindt.
Nu kijkt de minister niet inhoudelijk naar afspraken, hij kijkt er dus niet naar of jij meer of minder loon krijgt dan in de oude cao, maar hij kijkt wel naar fouten, onduidelijkheden en afspraken die tegen de wet in gaan.

Nieuwe afspraken zijn niet duidelijk of zelfs echt fout
De cao advocaat van FNV MOOI , Loe Sprengers, heeft namens FNV MOOI bedenkingen ingediend bij SZW tegen de nieuwe cao. Wij vinden de nieuwe afspraken namelijk niet allemaal even duidelijk of zelfs echt fout. Een aantal van die belangrijke bedenkingen zijn de tegenstrijdigheid in het nieuwe functie en loongebouw, want je kan natuurlijk geen leerling zijn en altijd onder begeleiding werken terwijl elders in het functiehandboek staat dat je geheel zelfstandig moet werken en alles moet kennen en kunnen. Deze tegenstrijdigheid geldt overigens bij meer functies. Maar ook de nadelige veranderingen in loongebouw B en het niet met enige zekerheid kunnen halen van 2% provisie per maand staat in onze bedenkingen. En natuurlijk het vervallen van de eenzijdige claim die werknemers kunnen neerleggen bij hun werkgever als je werkgever de regels van loongebouw B niet juist uitvoert.

FNV MOOI blijft het onbegrijpelijk vinden dat de cao er ten opzichte van de vorige cao er zo op achteruit gaat. Na de zomer komen wij hier op terug.

Sneller op de hoogte gehouden worden?

Mail dan je juiste
e-mailadres,
06-nummer en de branche waarin je werkzaam bent naar
info@fnvmooi.nl

Ook dit keer staan er lonen in de nieuwe cao die onder het wettelijk minimum komen met ingang van afgelopen 1 juli (zo slecht wordt de kapper dus betaald). FNV MOOI wil graag weten wat SZW daar van vindt.

Dan is het bij veel bepalingen nog niet duidelijk wie wat gaat uitvoeren of gaat betalen en welke regels daarbij gaan horen. Ook onduidelijk zijn de cijfers van het aantal werknemers in de branche en dus van werknemers in dienst bij ANKO werkgevers die de representativiteit van ANKO moet aantonen, ook daar moet nog duidelijkheid over komen.

Dan bestaat er natuurlijk nog de oude cao want die is niet opgezegd door ANKO of CNV en loopt dezelfde tijd af als de nieuwe cao.

Werk je bij een werkgever die lid is van de ANKO of staat er in je arbeidsovereenkomst dat je de kappers cao volgt dan heb je recht, vanaf mei 2018, op de loonsverhoging van 2,5% uit de nieuwe cao.

Loonbon en vakantiebon zie pagina’s 27 en 28.

Wij komen na de zomer naar je toe!

FNV MOOI zet deze zomer één en ander in gang en komt in het najaar naar je toe om hier met je over te praten. FNV MOOI gaat er vanuit dat er dan meer duidelijk is over de cao die voor jou gaat gelden. Al met al genoeg weer voor jou om over na te denken.

Voor nu is mijn advies bekijk dit MOOIe digitale vakblad, geniet van de zomer, het MOOIE weer en van elkaar. Tot in september.

Benieuwd naar wat we verder allemaal voor jou en voor de branche aan het doen zijn? Neem dan eens een kijkje op www.laatste.nieuws.fnvmooi.nl

Eerder hield FNV MOOI twee voorlichtingsbijeenkomsten over de stand van zaken rond de nieuwe cao, in Bussum en Rotterdam, Lees hier een kort verslag.

Back To Top