skip to Main Content

FNV MOOI

Geluiden uit de branche

Veilig werken in de hitte of zon. Zo houd je het vol

PFFF wat is het soms heet he? Zeker als je moet werken kan de temperatuur in de salon soms behoorlijk oplopen!

Je kunt zelf veel doen om je te beschermen tegen hitte of zon. Beperk de risico’s van werken in de hitte met de tips op deze pagina.
Bespreek samen met je collega’s en werkgever welke maatregelen je kunt treffen. Want ook je werkgever is verantwoordelijk om de juiste maatregelen te nemen. Hieronder nog een paar tips.

Voorbeelden van maatregelen die je op korte termijn kunt treffen:

  • Werk niet te lang aaneengesloten.
  • Pauzeer in koele ruimtes.
  • Zorg voor extra ventilatie.
  • Drink voldoende water of sportdrank.
  • Huur airco’s of koelinstallaties.
  • Demp verlichting waar dat kan.
  • Schakel warmte-producerende apparaten uit waar dat kan.
  • Draag aangepaste kleding.
  • Maak platte daken eventueel nat ter verkoeling.
De Snail Facial, een bizarre trend of een effectieve behandeling?

Op ons gedeelde Facebookbericht over een schoonheidsbehandeling met slakken kwamen veel reacties binnen. Laten we voorop stellen dat dierenwelzijn belangrijker is dan welke schoonheidsbehandeling dan ook. Maar toch maakt het nieuwsgierig, wat houdt deze zogenoemde Snail Facial precies in en is het effectief?

Tijdens een Snail Facial worden er slakken op de huid geplaatst die zo een slijmspoor achterlaten. Het slijm schijnt rijk te zijn aan antioxidanten, proteïnen en hyaluronzuur, wat de celdeling bevordert en waardoor de huid sneller vernieuwt en herstelt. De slijmproductie wordt verhoogd als de slakken geprikkeld worden of gestrest zijn. Of deze behandeling diervriendelijk is, is dus maar de vraag. Het zijn overigens geen gewone huis-tuin-en-keukenslakken die worden gebruikt, maar speciale slakken die hiervoor worden gekweekt.

Vooral in Azië komt de Snail Facial als behandeling veel voor, maar ook in het Westen wordt slakkenslijm al enige tijd gebruikt in gels en crèmes. Of slakkenslijm en Snail Facials effectief zijn, is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Wat denk jij als professional, een effectieve behandeling met daadwerkelijk effect of een bizarre trend waar slim gebruik van wordt gemaakt? Laat het ons weten op Facebook!

MBO’ers krijgen gereedschap te leen

Voor het nieuwe schooljaar hoef je als leerling niet meer je eigen gereedschap aan te schaffen! Dit komt door nieuwe afspraken tussen het ministerie, de MBO Raad en jongerenorganisatie JOB. Mooi nieuws dus. Daar staat wel tegenover dat het gereedschap eigendom blijft van de school. Je krijgt ze in bruikleen als student.

De school bepaalt of de spullen ook buiten school mogen worden gebruikt. Als je gaat stagelopen, moet je stagebedrijf zorgen voor gereedschap.

Belangrijke informatie voor kappers: dit jaar weer inning van O&O premie

Je werkgever betaalt O&O-(Ontwikkeling en Opleiding) premie over je loonsom, dit is een geldpotje dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een campagne voor gezond en veilig werken of het verbeteren van onderwijs. Nu is er in de jaren 2016 en 2017 geen premie geïnd omdat genoeg zat in de pot, maar vanaf 2018 mag je werkgever maximaal 0,3 % inhouden op je loon.

Nog steeds kankerverwekkende stoffen in tattoo-inkt en permanente make-up-inkt.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er nog steeds kankerverwekkende stoffen zitten in zwarte tatoeage- en permanente make-up-inkten. De NVWA heeft de verkoop van onveilige inkten inmiddels verboden. De volledige lijst van onveilige inkten is te vinden op www.nvwa.nl

Faillissement Schettering Exploitatie BV 3 april jl.

Eerder maakte FNV MOOI al bekend dat het faillissement Schettering Exploitatie BV op verzoek van FNV MOOI was aangevraagd. Op 3 april jl. is het faillissement door de rechtbank uitgesproken. Dit betekent dat de vorderingen kunnen worden ingediend. FNV MOOI zal zijn bondsleden hierbij ondersteunen. Bel FNV MOOI zo spoedig mogelijk zodat wij voor jou aan de slag kunnen gaan. Jij hebt tenslotte recht op loon waarvoor je gewerkt hebt.

Wil je nog eens lezen wat wij schreven over deze zaak kijk dan bij eerdere berichten op onze website.

Asbest gevonden in make-up

In make-up van het Amerikaanse bedrijf Claire’s is door de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) asbest gevonden. Staatssecretaris Van Veldhoven schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het om een compact poeder en een set contourpoeders in acht kleuren gaat. De producten zijn ook in Nederlandse winkels van de keten verkocht, maar inmiddels door Claire’s uit de schappen gehaald. De make-upspullen zijn vooral populair bij kinderen. Al in februari deed de inspectie onderzoek naar producten van Claire’s. Toen werd niets aangetroffen. Naar aanleiding van nieuwe signalen uit de Verenigde Staten werd opnieuw onderzoek gedaan.

RIVM
Nu is wel asbest aangetroffen, weliswaar in lage concentraties, maar volgens de inspectie kunnen gebruikers van de producten toch gezondheidsrisico’s lopen. Asbest is kankerverwekkend, de gevolgen manifesteren zich meestal pas na jaren. Het RIVM gaat bekijken of er in het belang van de volksgezondheid nog meer stappen moeten worden ondernomen.

Niet laag geschoold maar praktisch opgeleid

Schrijver en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman was te gast tijdens de Leadership Experience van maart 2018 en trok fel van leer bij de opmerking ‘lager opgeleid.’

Sterk verhaal, MOOIe boodschap. Dit fragment werd binnen 3 dagen tijd meer dan een miljoen keer bekeken. Ben jij het ermee eens? Like dan het bericht op Facebook.

Marianne Zwagerman - Interview @ Leadership Experience "lager opgeleid"

Back To Top