skip to Main Content

FNV MOOI

zzp gastcolumn

Gemeentes:

doe meer voor de zzp’ers in de
uiterlijke verzorging

 

FNV MOOI heeft alle Gemeenteraadsleden in Nederland gewezen op het belang van de zzp’ers in de uiterlijke verzorging voor de inwoners in hun gemeentes. We hebben voor en na de gemeenteraadsverkiezingen brieven gestuurd waarin wij het vestigingsbeleid hebben aangekaart. Zo ook het werken vanuit en aan huis en de voordelen die dit voor groepen inwoners met zich meebrengt.

ZZP Gastcolumn
Josien van Breda

In bijna alle gemeentes van Nederland is hard gewerkt om nieuwe coalities te vormen en coalitie-akkoorden te schrijven. Dit was dus het moment om de nieuwe gemeenteraden te vertellen over de voordelen van zzp’ers in de uiterlijke verzorging. We hebben daarom voorbeeld beleidsregels geschreven. Hiermee kunnen gemeentes salons aan of vanuit huis regelen, zonder dat er overlast voor omwonenden ontstaat. Ook hebben we voorbeeldzinnen opgesteld voor in het coalitie-akkoord. Meerdere gemeentes hebben al laten weten dat ze de brief waardeerden en hebben om aanvullende informatie gevraagd.

Immers, jullie zorgen er met zijn allen voor dat in heel Nederland voldoende kappers, schoonheidsspecialistes, nagelstylistes, visagisten en pedicures op de goede plaats gevestigd zijn. En dat jullie met je eigen salons dichtbij je klanten kunnen inspelen op de wensen van je klanten! Wij vonden dat jullie werk weleens stevig benadrukt mag worden bij gemeentes. Daarom hebben we dit gedaan.

Gemeentes hebben nogal eens de neiging om bedrijvigheid vanuit woningen te ontmoedigen. Door salons aan huis te verbieden, dwing je de ondernemers naar het centrum. Dat denken ze tenminste. Daar ben ik het niet mee eens. Want salons in winkelstraten en salons aan huis zorgen dat iedereen een kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, visagist of nagelstyliste kan vinden die bij hem of haar past. Want iedere klant maakt zijn eigen afweging. Voor iemand met weinig tijd, voor mensen die slecht ter been zijn of bijvoorbeeld ouders met kleine kinderen is het zo belangrijk dat er iemand is dichtbij huis of die bij je thuis langs komt op een tijdstip dat jou het beste uitkomt.

Voor anderen die een bezoek aan de salon willen combineren met het halen van boodschappen of omdat zij een bepaalde behandeling wensen, zou een bezoek aan een winkelcentrum beter passen.

Daarom vindt FNV MOOI het zo belangrijk dat gemeentes oog hebben voor alle zzp’ers in de uiterlijke verzorging met een salon in een winkelpand maar ook aan huis of die ambulant werken. Mocht je het idee hebben dat jouw gemeente, jou belemmert in plaats van stimuleert, neem dan contact met ons op!

Back To Top